Egy régi klasszikus visszatérése

 A májusi időpont helyett a forró augusztusi kánikulában. A kalóz mellett a katamaránok részvétele is színesítette a versenyt.

Az kezdeti lanyha érdeklődést végül kissé megélénkült és 13 hajó nevezett a versenyre. Jó volt újra látni a vizen régen látott arcokat és hajókat, Láng-Miticzky Tamásékkal és Maciékkal bővült a mezőnyt, valamint Ilicsi is végre az új hajójával indult (azért azzal lesz még munka!:).

A szél nem volt kegyes hozzánk, mivel összesen két futamot sikerült megtartani szombaton. Az első futamban 1-2-es keleti, észak-keleti szélben indultunk a katamaránok után. A szél folyamatosan lengett egyre észak felé így a pálya bal oldala fizette, melyben a Gerő páros vette a bóját elsőnek nyomában Fluck-Solymos Dóra, Szentpéteri-Kőszegi Krisztina párosok. Hátszélben Benőék átvették a vezetést, míg a 2-4. helyen szoros verseny alakult ki, melyhez a Nyeste-Berki duó is csatlakozott.

A 2. cirkáló szakaszban Bencéék vezettek, Villamos egy 720 miatt visszább csúszott, Nyestéék pedig átvették a 2. helyet. A 2. hátszélben Benő tovább növelte az előnyüket, a Nyeste-Berki párosékra Ádámék ügyes rácsúsztak, a Mayer és a Németh családi párosok pedig közelebb lopakodtak, így igen izgalmasan indult az utolsó, befutó szakasz. Az egyre gyengülő szélben egymást fogták hajók, s bár egy emelkedéssel felcsillant a lehetőség, hogy Bencéjéket befogjuk, de rutinosan a megfelelő időben még felállt elénk, s kihasználva egy a mezőnytől leszakadó katamarán nyújtotta takarást magabiztosan hozta a futamot. A következő 6-7 hajó egymás után szorosan érkezett.

Minden szakaszban találkoztunk a hozzánk képest fel-le rohanó katamaránokkal, akik az éles félszelezéseikkel többször mint fal takarták a hátszélben lefele törekvő kalózokat. Mivel azonos pályán mentünk, nem volt betétbója, így elég zavaró volt a két nagyon más karakterű hajóosztály közös pályán történő versenyeztetése.

Egy kis várakozás és pálya módosítás után, nekivágtunk a második futamnak a nem éppen acélos szélben (húúú micsoda képzavar…), melyben egy szép hosszú pályával örvendeztettek meg a rendezők. A gyenge szélben a lee oldalról balra tartó Ferkéék sokáig úgy tünt elviszik az első helyet, azonban Bencéék jó sebességünkek köszönhetően a másik oldalról vissza értek eléjük. A fergeteges tempóról sokat elárul, hogy nem sokkal elmaradva a vezető hajóktól 29 perc alatt sikerült harmadiknak vennünk a bóját.

Hátszélben a Bencéék közelebb a tengelyhez, mig mögöttük egyre élesebben haladt a többi hajó. Az elmenő szélben a Fluck-Solymos páros meglépett, Ferkéék is magabiztosan haladtak a bóják felé s míg a többiek egymást vitték kifelé, addig a Mayer-Mayer páros szépen nyugottan halad a pályatengelyen, s vette át a harmadik helyet. A rendező a rövidítés mellett döntött megkönyörülve rajtunk és lee bojánál volt a befutó közel 60 percnyi idegküzdelem után. A befutóban az első három helyen már nem volt változás, a 4. helyen a – a gyenge szélben is egyre fejlődő – Vass-Simkó páros ért be. A futam kellemes meglepetése a Mogyoróssy Tamás – Purger Ákos 7. helye.

Ezzel a verseny érdemi része le is zárult, egy hosszabb várakozása után partra csorogtunk és vártuk a finomnak ígérkező vacsorát, mely gulyásból és rétesből állt. A kalózos csapat becsületére legyen mondva, hogy nagy részük a társasági programot is megtisztelte jelenlétével.

Az éjszaka során több vihar is jelezte, hogy közeleg a lehülés, azonban másnap még győzött a meleg, s a kora délelőtti keleti szélből –  ami arra volt elég, hogy kijussunk a vízre – több már több nem jutott, így 12-kor bevontáztunk a kikötőkbe.

Köszönjük, hogy egy újabb balatoni versennyel gazdagodtunk. Reméljük, hogy jövőre még népesebb mezőnyben több futamhoz lesz szerencsénk.

A verseny díjai miatt pedig külön gratulálunk a szervezőknek, mivel igen ötletes és szép díjakat készítettek.

üdv:
Gábor

Végeredmény: http://sailing.hu/uploads/editors/mafc-mvn-kupa-2015-vegeredmeny.htm