Emese szubjektív beszámolója

Első bálozó orfűsként szeretném megosztani veletek élményeimet.

Korábban sok jót, szép emlékekkel teli beszámolót hallottam Orfűről és a Compass napokról, s ezt csak tetézte a tavalyi rendezvényről kikerült videók, képek sora.

Idén – némi nehézségek után – sikerült nekem is eljutnom a Pécsi-tóra, s abszolút nem bántam meg!

Pénteken késő délután érkeztünk meg, voltak már ismerős arcok, és kedves ismeretlenek is. Az első mondatok között volt a „Ne szedjétek le a futóról, fölösleges!”, amit meghallottam, de csak jót nevettem rajta. Még mielőtt lement a nap összeraktuk a hajót, felállítottuk a sátrakat és elkezdődött az esti duma-parti. Közben szinte éjfélig folyamatosan szállingóztak be az emberek, mindig jött egy-egy újabb páros, mindenki mosolyogva köszöntötte a másikat. Egyetlen gond van ezzel a rendezvénnyel, hogy már nagyon a nyár végén van, így én a hideg véremre való tekintettel viszonylag korán a forró fürdőt és a meleg hálózsákot választottam.

Másnap azonban már reggel 8-kor kellemes meleg, s ami általában ezzel jár, szinte szélcsend volt. Az idő tökéletes volt a fürdésre, árnyékban henyélésre, s az a minimális légmozgás a modellvitorlázóknak néhány futamra. Dél táján már kezdtem gyanítani, hogy volt valami igazság abban az előző esti mondatban…  16:30 magasságában megkezdődött a nap első közös programja, a Fröccs-túra. Nagyon kellemes ötlet volt a szervezők részéről beletenni ezt a pontot a hétvége menetébe, körülbelül 50 vitorlázó kapott biciklire és tekerte körbe a tavat megállva egy-egy portánál, ahol fröccsön kívül pálinkát, hárs szörpöt és zsíros deszkát is lehetett kapni. Visszatérve az OVE telepre pörkölttel vártak minket, s kezdődött az előző nap e tájban folytatott tevékenysége.

Részemről hatalmas piros pont a szervezőknek, hogy vasárnap reggelivel készültek a versenyzőknek egy pár virsli, kenyér és tea formájában. A napi menetrend kísértetiesen hasonlított a szombatiéra, egészen fél 12-ig. Amikor hirtelen, körülbelül a semmiből feltámadt a szél, és vele együtt a parton – vagy épp vízben – várakozó mezőny is. Gyors szerelés és már vízen is voltunk. Gyenge 2-es déli – dél-keleti szélben el is lőtték az első futamot, itt még teljesítettük az kiírt két kört az up and down pályán, majd a második-harmadik futamot rövidítve, egy kör után futatták be a hol felerősödő, hol leálló és elforgó szélben. Hallottam Pávics doktor történetét korábban, miszerint egy pályahossz itt még nem jelent előnyt, és tényleg; itt minden megtörténhet… J Talán Bencééket és az utolsó három helyezett hajót leszámítva elég széles skálán mozogtak az elért helyezések egy-egy egységnél.

De ez a jó ebben a tóban, senki nem csinál vérre menő vitát, méltatlankodó ordibálást a kialakult helyzet miatt, mert tudják, hogy ez ilyen… J

A végeredmény Fluck – Székely-Gyökössy, Németh – Németh, Csillag – Csillag.

Gratula mindenkinek, és köszönet újdonsült mannschaftomnak, Nyeste Gábornak, hogy eljött és vitorlázott velem!

Engem meggyőzött ez a tó, jövőre találkozunk!

Kákai Emese

Képek: http://compassmagazin.hu/galeria/

További képek: https://www.facebook.com/CompassMagazin/photos_stream?tab=photos_albums

COMPASS VITORLÁS NAPOK VÉGEREDMÉNY